Odborné učiliště a Praktická škola, Hlučín Úvod | Mapa | Napište nám | Kontakty
                  příspěvková organizace

Čs. armády 336/4a, 748 01 Hlučín, telefon: 595 041 886
   

 
  Hasit
Odborné učiliště a Praktická škola Hlučín je příspěvkovou organizaci zřizovanou Moravskoslezským krajem

www.ouhlucin.cz  

29-51-E/01  Potravinářská výroba - Cukrářské práce

Souhrnné informace o oboru

Kód studia: 29-51-E/01
Délka přípravy: 3 roky
Určení: hoši i dívky
Vstupní předpoklady: ukončená povinná školní docházka, zdravotní způsobilost
Ukončení studia: závěrečnou zkouškou
Dosažený stupeň vzdělání: střední
Způsob ukončení a certifikace: výuční list

Fotogalerie oboru »

Popis oboru

Žáci se učí obsluze a údržbě strojů a zařízení v cukrářské výrobě. Dále se učí připravovat cukrářská těsta a hmoty, jejich zpracování na finální výrobky. V tomto oboru se žáci také naučí různé způsoby zdobení cukrářských výrobků, restauračních moučníků a zmrzlin a zvládnutí základních úklidových prací.

Profil absolventa

  • Absolvent učebního oboru vykonává jednoduché práce při přípravě surovin a výrobě cukrářských výrobků. Typickými činnostmi, které absolvent vykonává za přísného dodržování hygienických předpisů jsou příprava, vážení a úprava základních druhů surovin používaných při výrobě širokého sortimentu cukrářských výrobků, včetně přípravy polotovarů pro cukrářskou výrobu, vlastní výroba těst a příprava hmot, náplní a polev, tvarování jednodušších druhů cukrářských výrobků, jednoduché zdobení a modelování výrobků a výroba zmrzli

Do tohoto oboru mohou být přijati chlapci i děvčata, jejichž zdravotní způsobilost potvrdí lékař.

Hlavní okruhy vyučovaných pracovních dovedností dle ročníků

1. ročník
  • příprava surovin ke zpracování, cvičné práce z hmot na stříkání, pevná těsta, náplně a polevy
  • restaurační moučníky, hospodaření se surovinami
2. ročník
  • úprava cukru vařením, linecké těsto třené, pálená hmota, listové těsto, medové těsto
  • bílkový krém základní, hodnocení jakosti výrobků, výtěžnost
  • opakování a prohlubování vědomostí a dovedností
3. ročník
  • šlehané hmoty lehké, nahřívané, ostatní, zvláštní a třené
  • studené a nahřívané jádrové hmoty, zmrzliny, nápoje, dia výrobky
  • praxe na provozních pracovištích
 
Odborné učiliště a Praktická škola, Hlučín - příspěvková organizace | tel.: 595041886, 595041533 | fax.: 595041886 | info@ouhlucin.cz Úvodní stránka | Nahoru

  B7 design - internetové stránky a webdesign, administrační systémy na míru, internetový obchod | Infocity Hosting - individuální webhosting a správa vašich www stránek