Odborné učiliště a Praktická škola, Hlučín Úvod | Mapa | Napište nám | Kontakty
                  příspěvková organizace

Čs. armády 336/4a, 748 01 Hlučín, telefon: 595 041 886
   

 
  Hasit
Odborné učiliště a Praktická škola Hlučín je příspěvkovou organizaci zřizovanou Moravskoslezským krajem

www.ouhlucin.cz  

65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby - Kuchařské práce

Souhrnné informace o oboru

Kód studia: 65-51-E/01
Délka přípravy: 3 roky
Určení: hoši i dívky
Vstupní předpoklady: ukončená povinná školní docházka, zdravotní způsobilost
Ukončení studia: závěrečnou zkouškou
Dosažený stupeň vzdělání: střední
Způsob ukončení a certifikace: výuční list

Fotogalerie oboru »

Popis oboru

Příprava a ošetření základních druhů surovin určených k výrobě a expedici teplých a studených jídel a nápojů, příloh a výrobků teplé a studené kuchyně. Vlastní výroba teplých a studených jídel, nápojů a příloh. Ovládání techniky výdeje pokrmů, jednoduché obsluhy a zvládnutí základních úklidových prací.

Profil absolventa

  • Absolvent vykonává tyto uvedené činnosti: předběžnou přípravu všech druhů potravin rostlinného a živočišného původu, správné ošetření, uskladnění, případně konzervování potravin, bezpečnou manipulaci se stroji a ostatním kuchyňským zařízením, technologickou přípravu jídel a nápojů podle platných předpisů při uplatnění zásad správné výživy, základy jednoduché obsluhy, úklidové práce na pracovišti a v provozu.

Do tohoto oboru mohou být přijati chlapci i děvčata, jejichž zdravotní způsobilost potvrdí lékař.

Hlavní okruhy vyučovaných pracovních dovedností dle ročníků

1. ročník
  • předběžná úprava (zelenina, ovoce, brambory, maso), základy
  • základní technologické postupy (vaření, dušení, pečení, smažení, zapékání, grilování, mikrovlnná trouba)
  • úprava polévek, přílohy, bezmasé pokrmy, jednoduché moučníky, jednoduché saláty, provozní praxe
2. ročník
  • omáčky
  • hovězí maso, telecí, vepřové maso, uzené maso, mleté maso (rozdělení, předběžná úprava, příprava pokrmů)
  • ryba, drůbež (rozdělení, předběžná úprava, příprava pokrmů)
  • opakování a prohlubování vědomostí a dovedností, provozní praxe.
3. ročník
  • minutky, studená kuchyně
  • moučníky, alternativní téma (dietní a cizí kuchyně, skopové, zvěřina)
  • praxe na provozních pracovištích
 
Odborné učiliště a Praktická škola, Hlučín - příspěvková organizace | tel.: 595041886, 595041533 | fax.: 595041886 | info@ouhlucin.cz Úvodní stránka | Nahoru

  B7 design - internetové stránky a webdesign, administrační systémy na míru, internetový obchod | Infocity Hosting - individuální webhosting a správa vašich www stránek