Odborné učiliště a Praktická škola, Hlučín Úvod | Mapa | Napište nám | Kontakty
                  příspěvková organizace

Čs. armády 336/4a, 748 01 Hlučín, telefon: 595 041 886
   

 
  Hasit
Odborné učiliště a Praktická škola Hlučín je příspěvkovou organizaci zřizovanou Moravskoslezským krajem

www.ouhlucin.cz  

29-51-E/02 Potravinářské práce - Pekařské práce

Souhrnné informace o oboru

Kód studia: 29-51-E/02
Délka přípravy: 2 roky
Určení: hoši i dívky
Vstupní předpoklady: ukončená povinná školní docházka, zdravotní způsobilost
Ukončení studia: závěrečnou zkouškou
Dosažený stupeň vzdělání: střední
Způsob ukončení a certifikace: výuční list

Fotogalerie oboru »

Popis oboru

Obor připravuje žáky na zpracování těsta na běžné a jemné pečivo, přípravu polotovarů k pečení a dokončovací práce, na výrobu různých druhů chleba a dalších výrobků. Absolventi se uplatní při výkonu povolání dělník pekařské výroby.

Profil absolventa

  • Absolvent učebního oboru vykonává práce při přípravě surovin a vlastní výrobě pekařských výrobků. Typickými činnostmi, které absolvent vykonává za přísného dodržování  hygienických předpisů, jsou příprava, vážení a úprava základních druhů surovin a pomocných látek používaných při přípravě širokého sortimentu pekařských výrobků, vlastní příprava těst, tvarování pekařských výrobků ruční a strojové, osazování chleba na ošatky, příprava náplní a polev, práce při pečení a skladování pekařských výrobků, práce při obsluhování strojů a strojních zařízení v pekařské výrobě, úklidové práce na pracovišti a provozu.

Do tohoto oboru mohou být přijati chlapci i děvčata, jejichž zdravotní způsobilost potvrdí lékař.

Hlavní okruhy vyučovaných pracovních dovedností dle ročníků

1. ročník
  • příprava surovin ke zpracování pšeničného pečiva (mouka, vejce, ovoce, jádroviny…)
  • výroba a zrání kvasných stupňů
  • zpracování pšeničných těst a pečení pšeničného pečiva
  • výroba jemného pečiva, náplní
  • výroba základních cukrářských hmot a výrobků, příprava náplní a polev
  • praxe na provozních pracovištích
2. ročník
  • chleba – příprava surovin, vedení kvasů, výroba, zrání a zpracování chlebového těsta
  • pečení chleba, hodnocení jakosti, vady chleba, druhy chleba
  • balení, skladování a expedice výrobků
  • těstoviny, extrudované výrobky
  • praxe na provozních pracovištích
 
Odborné učiliště a Praktická škola, Hlučín - příspěvková organizace | tel.: 595041886, 595041533 | fax.: 595041886 | info@ouhlucin.cz Úvodní stránka | Nahoru

  B7 design - internetové stránky a webdesign, administrační systémy na míru, internetový obchod | Infocity Hosting - individuální webhosting a správa vašich www stránek