Odborné učiliště a Praktická škola

Fulltextové vyhledávání 2.0

Drobečková navigace

Úvod > Učební obory > Nabídka učebních oborů > 29-51-E/02 Potravinářské práce - Pekařské práce

29-51-E/02 Potravinářské práce - Pekařské práce



Souhrnné informace o oboru Potravinářské práce - Pekařské práce

Kód studia 29-51-E/02
Délka přípravy 2 roky
Určení hoši i dívky
Vstupní předpoklady ukončená povinná školní docházka, zdravotní způsobilost
Ukončení studia závěrečnou zkouškou
Dosažený stupeň vzdělání střední
Způsob ukončení a certifikace výuční list

Fotogalerie oboru

Vzdělávací program

Popis oboru

Obor připravuje žáky na zpracování těsta na běžné a jemné pečivo, přípravu polotovarů k pečení a dokončovací práce, na výrobu různých druhů chleba a dalších výrobků. Absolventi se uplatní při výkonu povolání dělník pekařské výroby.

Profil absolventa

Absolvent učebního oboru vykonává práce při přípravě surovin a vlastní výrobě pekařských výrobků. Typickými činnostmi, které absolvent vykonává za přísného dodržování hygienických předpisů, jsou:

  • příprava, vážení a úprava základních druhů surovin a pomocných látek používaných při přípravě širokého sortimentu pekařských výrobků
  • vlastní příprava těst
  • tvarování pekařských výrobků ruční a strojové
  • osazování chleba na ošatky
  • příprava náplní a polev
  • práce při pečení a skladování pekařských výrobků
  • práce při obsluhování strojů a strojních zařízení v pekařské výrobě
  • úklidové práce na pracovišti a provozu

Do tohoto oboru mohou být přijati chlapci i děvčata, jejichž zdravotní způsobilost potvrdí lékař.

Hlavní okruhy vyučovaných pracovních dovedností dle ročníků

1. ročník

  • příprava surovin ke zpracování pšeničného pečiva (mouka, vejce, ovoce, jádroviny…)
  • výroba a zrání kvasných stupňů
  • zpracování pšeničných těst a pečení pšeničného pečiva
  • výroba jemného pečiva, náplní
  • výroba základních cukrářských hmot a výrobků, příprava náplní a polev
  • praxe na provozních pracovištích

2. ročník

  • chleba – příprava surovin, vedení kvasů, výroba, zrání a zpracování chlebového těsta
  • pečení chleba, hodnocení jakosti, vady chleba, druhy chleba
  • balení, skladování a expedice výrobků
  • těstoviny, extrudované výrobky
  • praxe na provozních pracovištích