Souhrnné informace o oboru Potravinářské práce - Pekařské práce
| Kód studia |
29-51-E/02 |
| Délka přípravy |
2 roky |
| Určení |
hoši i dívky |
| Vstupní předpoklady |
ukončená povinná školní docházka, zdravotní způsobilost |
| Ukončení studia |
závěrečnou zkouškou |
| Dosažený stupeň vzdělání |
střední |
| Způsob ukončení a certifikace |
výuční list |
Fotogalerie oboru
Vzdělávací program
Popis oboru
Obor připravuje žáky na zpracování těsta na běžné a jemné pečivo, přípravu polotovarů k pečení a dokončovací práce, na výrobu různých druhů chleba a dalších výrobků. Absolventi se uplatní při výkonu povolání dělník pekařské výroby.
Profil absolventa
Absolvent učebního oboru vykonává práce při přípravě surovin a vlastní výrobě pekařských výrobků. Typickými činnostmi, které absolvent vykonává za přísného dodržování hygienických předpisů, jsou:
- příprava, vážení a úprava základních druhů surovin a pomocných látek používaných při přípravě širokého sortimentu pekařských výrobků
- vlastní příprava těst
- tvarování pekařských výrobků ruční a strojové
- osazování chleba na ošatky
- příprava náplní a polev
- práce při pečení a skladování pekařských výrobků
- práce při obsluhování strojů a strojních zařízení v pekařské výrobě
- úklidové práce na pracovišti a provozu
Do tohoto oboru mohou být přijati chlapci i děvčata, jejichž zdravotní způsobilost potvrdí lékař.
Hlavní okruhy vyučovaných pracovních dovedností dle ročníků
1. ročník
- příprava surovin ke zpracování pšeničného pečiva (mouka, vejce, ovoce, jádroviny…)
- výroba a zrání kvasných stupňů
- zpracování pšeničných těst a pečení pšeničného pečiva
- výroba jemného pečiva, náplní
- výroba základních cukrářských hmot a výrobků, příprava náplní a polev
- praxe na provozních pracovištích
2. ročník
- chleba – příprava surovin, vedení kvasů, výroba, zrání a zpracování chlebového těsta
- pečení chleba, hodnocení jakosti, vady chleba, druhy chleba
- balení, skladování a expedice výrobků
- těstoviny, extrudované výrobky
- praxe na provozních pracovištích