Souhrnné informace o oboru Stravovací a ubytovací služby - Kuchařské práce
| Kód studia |
65-51-E/01 |
| Délka přípravy |
3 roky |
| Určení |
hoši i dívky |
| Vstupní předpoklady |
ukončená povinná školní docházka, zdravotní způsobilost |
| Ukončení studia |
závěrečnou zkouškou |
| Dosažený stupeň vzdělání |
střední |
| Způsob ukončení a certifikace |
výuční list |
Fotogalerie oboru
Vzdělávací program
Popis oboru
Příprava a ošetření základních druhů surovin určených k výrobě a expedici teplých a studených jídel a nápojů, příloh a výrobků teplé a studené kuchyně. Vlastní výroba teplých a studených jídel, nápojů a příloh. Ovládání techniky výdeje pokrmů, jednoduché obsluhy a zvládnutí základních úklidových prací.
Profil absolventa
Absolvent vykonává tyto uvedené činnosti:
- předběžnou přípravu všech druhů potravin rostlinného a živočišného původu
- správné ošetření, uskladnění, případně konzervování potravin
- bezpečnou manipulaci se stroji a ostatním kuchyňským zařízením
- technologickou přípravu jídel a nápojů podle platných předpisů při uplatnění zásad správné výživy
- základy jednoduché obsluhy
- úklidové práce na pracovišti a v provozu
- do tohoto oboru mohou být přijati chlapci i děvčata, jejichž zdravotní způsobilost potvrdí lékař
Hlavní okruhy vyučovaných pracovních dovedností dle ročníků
1. ročník
- předběžná úprava (zelenina, ovoce, brambory, maso), základy
- základní technologické postupy (vaření, dušení, pečení, smažení, zapékání, grilování, mikrovlnná trouba)
- úprava polévek, přílohy, bezmasé pokrmy, jednoduché moučníky, jednoduché saláty, provozní praxe
2. ročník
- omáčky
- hovězí maso, telecí, vepřové maso, uzené maso, mleté maso (rozdělení, předběžná úprava, příprava pokrmů)
- ryba, drůbež (rozdělení, předběžná úprava, příprava pokrmů)
- opakování a prohlubování vědomostí a dovedností, provozní praxe
3. ročník
- minutky, studená kuchyně
- moučníky, alternativní téma (dietní a cizí kuchyně, skopové, zvěřina)
- praxe na provozních pracovištích