Odborné učiliště a Praktická škola

Fulltextové vyhledávání 2.0

Drobečková navigace

Úvod > Učební obory > Nabídka učebních oborů > 65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby - Kuchařské práce

65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby - Kuchařské práce



Souhrnné informace o oboru Stravovací a ubytovací služby - Kuchařské práce

Kód studia 65-51-E/01
Délka přípravy 3 roky
Určení hoši i dívky
Vstupní předpoklady ukončená povinná školní docházka, zdravotní způsobilost
Ukončení studia závěrečnou zkouškou
Dosažený stupeň vzdělání střední
Způsob ukončení a certifikace výuční list

Fotogalerie oboru

Vzdělávací program

Popis oboru

Příprava a ošetření základních druhů surovin určených k výrobě a expedici teplých a studených jídel a nápojů, příloh a výrobků teplé a studené kuchyně. Vlastní výroba teplých a studených jídel, nápojů a příloh. Ovládání techniky výdeje pokrmů, jednoduché obsluhy a zvládnutí základních úklidových prací.

Profil absolventa

Absolvent vykonává tyto uvedené činnosti:

  • předběžnou přípravu všech druhů potravin rostlinného a živočišného původu
  • správné ošetření, uskladnění, případně konzervování potravin
  • bezpečnou manipulaci se stroji a ostatním kuchyňským zařízením
  • technologickou přípravu jídel a nápojů podle platných předpisů při uplatnění zásad správné výživy
  • základy jednoduché obsluhy
  • úklidové práce na pracovišti a v provozu
  • do tohoto oboru mohou být přijati chlapci i děvčata, jejichž zdravotní způsobilost potvrdí lékař

Hlavní okruhy vyučovaných pracovních dovedností dle ročníků

1. ročník

  • předběžná úprava (zelenina, ovoce, brambory, maso), základy
  • základní technologické postupy (vaření, dušení, pečení, smažení, zapékání, grilování, mikrovlnná trouba)
  • úprava polévek, přílohy, bezmasé pokrmy, jednoduché moučníky, jednoduché saláty, provozní praxe

2. ročník

  • omáčky
  • hovězí maso, telecí, vepřové maso, uzené maso, mleté maso (rozdělení, předběžná úprava, příprava pokrmů)
  • ryba, drůbež (rozdělení, předběžná úprava, příprava pokrmů)
  • opakování a prohlubování vědomostí a dovedností, provozní praxe

3. ročník

  • minutky, studená kuchyně
  • moučníky, alternativní téma (dietní a cizí kuchyně, skopové, zvěřina)
  • praxe na provozních pracovištích