Odborné učiliště a Praktická škola

Fulltextové vyhledávání 2.0

Drobečková navigace

Úvod > Učební obory > Nabídka učebních oborů > 29-51-E/01 Potravinářská výroba - Cukrářské práce

29-51-E/01 Potravinářská výroba - Cukrářské práce



Souhrnné informace o oboru Potravinářská výroba - Cukrářské práce

Kód studia 29-51-E/01
Délka přípravy 3 roky
Určení hoši i dívky
Vstupní předpoklady ukončená povinná školní docházka, zdravotní způsobilost
Ukončení studia závěrečnou zkouškou
Dosažený stupeň vzdělání střední
Způsob ukončení a certifikace výuční list

Fotogalerie oboru

Vzdělávací program

Popis oboru

Žáci se učí obsluze a údržbě strojů a zařízení v cukrářské výrobě. Dále se učí připravovat cukrářská těsta a hmoty, jejich zpracování na finální výrobky. V tomto oboru se žáci také naučí různé způsoby zdobení cukrářských výrobků, restauračních moučníků a zmrzlin a zvládnutí základních úklidových prací.

Profil absolventa

Absolvent učebního oboru vykonává jednoduché práce při přípravě surovin a výrobě cukrářských výrobků. Typickými činnostmi, které absolvent vykonává za přísného dodržování hygienických předpisů jsou příprava, vážení a úprava základních druhů surovin používaných při výrobě širokého sortimentu cukrářských výrobků, včetně přípravy polotovarů pro cukrářskou výrobu, vlastní výroba těst a příprava hmot, náplní a polev, tvarování jednodušších druhů cukrářských výrobků, jednoduché zdobení a modelování výrobků a výroba zmrzliny.

Do tohoto oboru mohou být přijati chlapci i děvčata, jejichž zdravotní způsobilost potvrdí lékař.

Hlavní okruhy vyučovaných pracovních dovedností dle ročníků

1. ročník

  • příprava surovin ke zpracování, cvičné práce z hmot na stříkání, pevná těsta, náplně a polevy
  • restaurační moučníky, hospodaření se surovinami

2. ročník

  • úprava cukru vařením, linecké těsto třené, pálená hmota, listové těsto, medové těsto
  • bílkový krém základní, hodnocení jakosti výrobků, výtěžnost
  • opakování a prohlubování vědomostí a dovedností

3. ročník

  • šlehané hmoty lehké, nahřívané, ostatní, zvláštní a třené
  • studené a nahřívané jádrové hmoty, zmrzliny, nápoje, DIA výrobky
  • praxe na provozních pracovištích