| Kód studia | 29-51-E/01 |
| Délka přípravy | 3 roky |
| Určení | hoši i dívky |
| Vstupní předpoklady | ukončená povinná školní docházka, zdravotní způsobilost |
| Ukončení studia | závěrečnou zkouškou |
| Dosažený stupeň vzdělání | střední |
| Způsob ukončení a certifikace | výuční list |
Žáci se učí obsluze a údržbě strojů a zařízení v cukrářské výrobě. Dále se učí připravovat cukrářská těsta a hmoty, jejich zpracování na finální výrobky. V tomto oboru se žáci také naučí různé způsoby zdobení cukrářských výrobků, restauračních moučníků a zmrzlin a zvládnutí základních úklidových prací.
Absolvent učebního oboru vykonává jednoduché práce při přípravě surovin a výrobě cukrářských výrobků. Typickými činnostmi, které absolvent vykonává za přísného dodržování hygienických předpisů jsou příprava, vážení a úprava základních druhů surovin používaných při výrobě širokého sortimentu cukrářských výrobků, včetně přípravy polotovarů pro cukrářskou výrobu, vlastní výroba těst a příprava hmot, náplní a polev, tvarování jednodušších druhů cukrářských výrobků, jednoduché zdobení a modelování výrobků a výroba zmrzliny.
Do tohoto oboru mohou být přijati chlapci i děvčata, jejichž zdravotní způsobilost potvrdí lékař.